Trädbeskärning i Uppsala

Äppelträd efter beskärning i Uppsala

”Varför blir det inga äpplen på mina äppelträd?”

Denna fråga hade Karolina i Uppsala, som för några år sedan köpt ett hus med två äldre äppelträd på tomten. De blommade oftast fint på våren men sedan föll de flesta karten av. De äpplen som växte till sig blev oftast små och angripna av något djur som gör gångar i frukten.

Vi åkte ut till tomten som ligger lite utanför Uppsala och såg två stora äppelträd som hade fått växa fritt i flera år. Det fanns en grundform i dem, men med åren hade vattenskott och nya grenar gjort träden väldigt täta. Detta gjorde att lövverket på sommaren gav mycket skugga och frukten fick inte tillräckligt med ljus för att växa. Träden behövde klippas ur för att få in mer luft och ljus.

Borttagning av döda grenar och utglesning för bättre solljus

Jonas på Dahlgren Allround börjar med att ta bort döda grenar i äppelträden. Sedan tar han bort vattenskott och grenar som växer inåt för att få in mer ljus i trädkronan, vilket gör att äpplena växer bättre. Han sparar så mycket av fruktveden som möjligt, det är där blomknopparna sitter som senare ger frukt. När beskärningen är klar har fruktträden en tydlig form som både ser snygg ut och har bra förutsättningar för att frukten ska få det solljus som de behöver.

”Äppelträden blommar fint nu några månader efter beskärningen och det syns att ljuset flödar genom träden. Jag har fått många tips om hur jag ska bli av med rönnbärsmalen som angrep äpplena. Jag har satt upp limring runt träden och satt ut rönnbärsmalsfälla som fångar dem. Förhoppningsvis kommer jag få fina äpplen i höst för att kunna göra äppelmos och äppelpaj.”

– Karolina, Uppsala

Fakta om rönnbärsmal

Rönnbärsmalen är en liten fjäril som vanligtvis lägger sina ägg runt rönn och låter larverna äta rönnbär innan de förpuppas och blir till fjärilar. Om det är ett dåligt rönnbärsår kan fjärilen i stället lägga sina ägg vid äppelträd. När larverna äter sig igenom äpplet bildas gångar och fruktköttet får en tydlig bitter smak vilket gör att äpplena inte blir goda att äta.

För att förebygga angrepp av rönnbärsmal i äppelträd finns det preparat att köpa. Sätt en limring runt stammen för att fånga larver som kryper upp i trädet och häng upp en fälla som drar till sig malen och fångar dem på en klisterremsa.

Behöver du trädbeskärning i Uppsala?

Kontakta Dahlgren Allround för trädbeskärning i och runt om Uppsala. Våra experter inom trädbeskärning har beskurit träd i över 50 år och vet vad som krävs för att en beskärning ska ge rätt karaktär på träden. Läs mer om trädbeskärning här.

Relaterade projekt

Tommy på Dahlgren Allround utför stubbfräsning i Gryta, Västerås
Trädfällning och stubbfräsning i Gryta, Västerås

Idag har vi fällt ett träd och tagit bort stubbar i Gryta, Västerås. Vintern är en bra tid…

Läs mer om projektet
Borttagning av träd på en jordkällare via trädfällning i Irsta, Västerås
Trädfällning, spara eller ta bort träd? – Irsta, Västerås

Ska jag ta bort träden eller hur ska jag göra? Det är inte alltid lätt att veta hur…

Läs mer om projektet

Kontakta oss

Kontakta Dahlgren Allround

Vill du ha en offert eller ställa en förfrågan om gratis hembesök? Vi vänder oss till privatpersoner som vill skapa grönska i sina trädgårdar, samt till företag och bostadsrättsföreningar. Vill du läsa mer om våra tidigare (och mycket nöjda) kunder? Läs mer om våra tidigare referenser här.
Du är välkommen att komma i kontakt med oss på Dahlgren Allround via våra kontaktuppgifter nedan.

Kontakta oss

021-4803400